Bästa ADHD medicinen för vuxna

ADHD är en väldigt vanligt förekommande diagnos som påverkar många svenskar idag. Därför finns det även ett brett utbud av medicin för behandla just ADHD och de koncentrationssvårigheter som sjukdomen för med sig. Vuxna med ADHD kan behöva ta medicin varje dag eller periodvis för att kunna leva ett normalt liv med ett produktivt arbetsliv och hälsosamma sociala relationer. Att välja den bästa ADHD medicinen för vuxna kan däremot vara svårt eftersom nästan alla har olika symptom och olika grader av tolerans. En annan svårighet är att det kan ta tid och energi att få rätt diagnos på vårdcentralen. Efter diagnosen måste du även testa medicin i olika höga doser för att hitta den dos som passar dig. Därför kan det vara lättare att beställa medicin online och hitta rätt dos snabbare utan den långa väntan på vårdcentralen.

Vad är ADHD?

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder på engelska. På svenska kallas ADHD oftast för “Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning”. ADHD är ett relativt vanligt neuropsykiatriskt funktionshinder som gör det svårt att fokusera på en specifik sak i taget. Ett annat symptom är att det är svårt att hålla sig koncentrerad. ADHD omfattar även förhöjd aktivitet eller impulsivitet. Vuxna med ADHD har ofta olika symptom som varierar något men påverkar nästan alltid koncentrationsförmågan. Den som har ADHD kan ofta inte fokusera på saker och är impulsiv hela tiden. ADHD påverkar därav förmågan att vara produktiv, då man inte kan fokusera på sin uppgift och diagnosen kan även påverka sociala relationer. T.o.m. ens självkänsla kan påverkas genom att skapa en känsla av att vara “konstig” eller helt enkelt inte bry sig om andra människor.
add hos vuxna

Genom medicinering kan personer som har ADHD få en förbättrad livskvalitet där de kan fokusera på sina uppgifter och hålla sina impulsiva begär på en hälsosam nivå. ADHD medicin för vuxna gör det även lättare att hålla sig koncentrerad och motverkar samtidigt den trötthet som ofta personer med diagnosen känner varje dag. Den som inte har någon diagnos och tar ADHD medicin kan känna andra effekter än den som har diagnosen. Det här kan vara i form av att man blir extra pigg och kan känna att man kan vara superfokuserad på sina uppgifter. Den pigga känslan man får av att ta ADHD medicin kan även hjälpa den som sovit för lite att vara pigg och alert. Många som studerar tar ADHD medicin för att kunna plugga långt in på nätterna eller för att vara extra pigga när de skriver prov och tentor. Studenter som jobbar har ofta inte tid att sova tillräckligt och då kan det vara praktiskt med medicin som hjälper till att hålla en pigg och motverkar trötthet.

Symptom på ADHD

Vuxna kan känna en sorts ADHD trötthet som grundar sig i att man har behövt anstränga sig något enormt för att vara koncentrerad på t.ex. sitt jobb eller när man har umgåtts med vänner och bekanta. Den som har ADHD kan ofta känna att det är jobbigt att umgås med andra då man har problem med att fokusera på konversationer och känner impulsiva begär att göra annat hela tiden. Det finns en koppling mellan ADHD och depression som ofta grundar sig i att den som har diagnosen känner sig annorlunda då den inte kan umgås med andra människor utan att bli utmattad. Det är även många som upplever en koppling mellan sin ADHD och sexlust som även den grundar sig i den sociala ångesten som man kan känna av att vara lite annorlunda.

adhd-symptom hos vuxna

De symptom för ADHD som är allra vanligast är koncentrationssvårigheter, problem med att vara fokuserad på en sak i taget och att man är väldigt impulsiv. De ADHD symptom vuxna har är ofta mer relaterade till koncentrationsförmågan medan barn agerar mer på sina starka impulser som kommer med diagnosen. Tidiga tecken på ADHD kan ofta ses hos barn som beter sig väldigt annorlunda än andra barn i samma åldersgrupp. Barn tar ofta samma medicin som vuxna idag men i lägre doser.

ADHD behandling

ADHD behandlas ofta med en kombination av samtalsterapi och medicin mot ADHD. Många vuxna klarar sig bra med den medicinering ADHD symptomen som de upplever kräver. När du tar ADHD medicin ökas tillgången av viktiga signalsubstanser i hjärnan. Hjärnans frontallob, som nästan helt kontrollerar människors målinriktade beteende, har en viktig roll i sammanhanget. Det föreligger ofta någon form av obalans i signalsystemen i frontalloben hos de som har ADHD, något som rätt medicin då förbättrar. Barn som tar den här sortens medicin har ofta en nedsatt aptit och kan därför behöva ADHD kostbehandling med väldigt varierad och näringsrik kost. Det är ofta smart att äta en stor frukost då medicinen inte har börjat verka på morgonen.

De olika former av ADHD medicin du har tillgång till idag är Modafinil, Concerta, Strattera och Ritalin. Alla 4 former kommer i flera olika doser och du hittar den medicin och dos som passar dig genom att testa dig fram. Börja alltid med den lägsta dosen och jobba dig uppåt tills du hittar rätt dos. Många testar även ADHD naturläkemedel som sägs vara lika effektivt, men studier har visat att riktig medicin som förbättrar symptomen är ett mer effektivt sätt att behandla diagnosen.

Bästa ADHD medicinen för vuxna

Med de många olika sorters mediciner och doser som finns tillgängliga kan det vara svårt att hitta den bästa ADHD medicinen för vuxna. Det kan även vara svårt att hitta rätt när man ska köpa ADHD medicin online, något som vi hjälper dig med. Alla preparat som du kan välja mellan har olika aktiva substanser som påverkar alla på olika sätt. Här kan du hitta vår ADHD mediciner lista och läsa mer om de olika medicinerna och hur de fungerar.

Modafinil ADHD är en aktiv substans som säljs under olika namn i doserna Modafinil 100mg och Modafinil 200mg. Den här medicinen når full effekt efter ca 30-40 minuter och du kan känna effekterna i 10-12 timmar. Modafinil är den ADHD medicin för vuxna som många studenter utan ADHD använder för att hjälpa dem plugga.

Även Concerta har en effekt som vara hela dagen. Concerta är ett långtidsverkande metylfenidat läkemedel med en effekt som kvarstår upp till 12 timmar. Concerta effekt utan ADHD är förhöjd koncentrationsförmåga och en stark känsla av pigghet.

Strattera ADHD har den aktiva substansen Atomoxetin och har en effekt som varar hela 24 timmar. Strattera är ett ADHD hjälpmedel som har en uppiggande effekt med väldigt lång effekt och passar bra när man behöver vara pigg hela dagen.

Ritalin innehåller metylfenidat och har en väldigt snabb effekt som varar ett par timmar. Ritalin effekt utan ADHD är en hög koncentrationsförmåga och minskad trötthet som beror på sömnbrist.

Vanliga symptom hos de som har ADHD är svårt att koncentrera sig, problem med att fokusera och ett väldigt högt begär av att följa sina impulser.
Ja, ADHD är en genetisk sjukdom som ofta förs ner från föräldrar till barn.
ADHD är en diagnos som förekommer hos 2-5% av vuxna i Sverige. Det är vanligare hos barn där det är 5-10% som har diagnosen.